2008. december 24., szerda

Reped vagy nem reped...


Hát igen! A nagy kérdés ilyenkor nálunk a sütő előtt hajlongva: reped vagy nem reped?
Tulajdonképpen nem is értem miért izgulunk miatta, mert ha reped, akkor is megesszük, mert finomnak mindig finom! De azért minden évben abban a fél órában amíg sül a bejglink, ez a kérdés dübörög az agyamban... aztán jót nevetek, hogy : "... Jóóól van, idén is repedtünk, ezek szerint elég tölteléket szuszakoltam bele... ", mert, hogy Anyukám azt mondta, hogy a sok tölteléktől reped, ugyanis az sok gőzt termel sülés közben és az repeszti ki a tésztát. Ebben lehet valami, nem véletlen, hogy a bolti bejglik nem repednek, ott elég rossz az arány a töltelék és a tészta vastagsága közt.
Nálunk, itthon, 23.-án szokott lenni az ünneplés. Ez már hosszú évek óta így van, így nem kell rohanni minden hova és még készülni is 24.-én.
23.-án itthon ünneplünk, 24.-én átmegyünk Anyukámékhoz, ott összegyűlik az egész család, ünneplünk, közösen megvacsizunk, tavaly előtt az egész család felvonult a várba egy kis esti sétára, ez olyan jól sikerült, hogy megbeszéltük, hogy ebből hagyományt próbálunk csinálni. 4 család kocsira kap, termoszban ott gőzölög a finom meleg tea, a fiúknak pedig kis lapos üvegben egy kis rövid ital, fent a várban a Mátyás templom tövében körbe állunk, öntünk mindenkinek egy kis lélekmelegítőt és koccintunk az ünnepre és hogy együtt vagyunk! Ez olyan jó! Tavaly, sajnos, Apukám betegsége miatt elmaradt szinte az egész ünnepi ceremónia. Mindannyian Édesapám gyógyulásáért aggódtunk...
De idén mindenki jól vagyunk és minden esélyünk meg van a szép ünnepre, ez a boldogság számomra!!!!!
Idén, 25.-én az egész család átvonul a Bátyámékhoz, ott töltünk el rgyütt egy kellemes estét, 26.-án pedig a férjem szüleihez megyünk. Mindent összevetve ez a leghosszabb családi ünnepünk (4 napos)


Ezúton szeretnék minden blogos barátomnak nagyon szép ünnepet kívánni, teljen békességben, nyugalomban, szeretetben az év legszebb ünnepe, kívánom, hogy mindenkinek teljesüljön minden vágya és szép új év elé nézzen!

5 megjegyzés:

  1. Hú, fantasztikusan néznek ki a bejglik! Szép ünnepeket!

    VálaszTörlés
  2. Úgy legyen, drága, minden szépet és jót Nektek is, amit csak szeretnél !
    Ui: tényleg repedten jó, csak úgy türemkedik belőle a töltelék kifele :))

    VálaszTörlés
  3. Most jutottam ide hozzád. Egyrészt eszméletlen jó és szép ajándékokat készítettél, másrészt ha szabad hozzászólnék a bejgli-kérdéshez.
    Én úgy tudom, akkor reped, ha nem ugyanolyan kemény a töltelék, mint a tészta. Akkor lesz sok a gőz, ha több a nedvesség benne, mint a tésztában. Nekem szinte sosem reped ki. Ha nem sértelek meg vele, szívesen elküldöm ezt a receptet (anyu találta 1000 éve egy Nők lapjában), mert elronthatatlan.

    VálaszTörlés
  4. Kedves Violini!
    Nagyon örülnék, ha megosztanád velem a bejgli recepted! :) Esetleg tudsz képet is küldeni a tiedről?Az 1000 éves Nők lapja receptek még nagyon jók voltak! :)

    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy benéztél hozzám, hogy írsz nekem!! :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails