2008. október 16., csütörtök

Scrapbook iskola Tőlem-Neked...

Ő a gyerekkori barátnőm :születésünk óta ismerjük egymást, de igazán csak középsuli elkezdésekor lettünk barátok, ennek már 24 éve! Hú, ez még gombócból is sok!
(Ezt a scrap-et ma készítettem neki az iwiw-re.)


Látom sokaknak tetszik a scrapbook.
Nekem is. Erről már írtam is egyszer. Régóta szemeztem ezzel a kreatív technikával, de eddig csak a valós scrap-eket láttam, amit nagyon sokba kerül elkészíteni, már ha rendesen akarja csinálni az ember. Mert ugye kell hozzá: vágólap, olyan, amin késsel, szikével lehet vágni, alap, amire készíted a művet, arra háttér papír, maga a kép valamilyen kinyomtatott formában és kellenek a díszítő kütyük ezrei nagyon komoly pénzekért.
Na, most erre ad megoldást nekem a digitális scrapbook.
Persze, tudom, ez nem olyan, mint az igazi, de nekem tetszik és olcsóbb lényegesen.
Kicsikató okított ki engem is annak idején nyáron: Innen le kell menteni egy ingyenes sb. programot és szetteket minden féle témában.
Szóval, felmész, regisztrálsz, belépsz, letöltöd az alap programot, belépsz a letöltéshez és le kezded -nem kis fáradtsággal töltögetni a készleteket.
A készletek tartalmaznak mintákat, háttereket és különböző díszítő elemeket. Olyanokat, mint: képkeret, jegyzetblokk, kitűző, virágok, szalagok és még sorolhatnám.
Aztán megnyitod a programot, új project-et választod, hátteret (background) kijelölsz, először azok közül, amit ő fölajánl, ha ez alapvetően nem tetszik, akkor módosíthatod, akár menet közben, bármikor. Módosítani úgy kell, hogy: add background, katt, use my background, katt, gépeden elnavigálsz abba a mappába, ahova mentegetted a készleteket és ott kiválasztod a számodra megfelelőt.
Na, most jöhet(nek) a kép(ek) ( add image), kiválasztod a képet, ha a képre kattintasz, akkor itt is már megdolgozhatod magát a képet, szinek, felesleges részek levágása... stb.
Ezután jön a díszítgetés és feliratozás.
A végén mentés és, ha felakarod haszbnálni a sb-flair programon kívül is, akkor elkell menteni más formátumba (jpeg)
Azt tapasztaltam, hogy a blogspotba úgy jó feltenni, hogy az exportálásnál a good minőséget választom, a feltöltésnél pedig a kicsit és középre, így nem foglal feleslegesen nagy helyet, de ha rákattintanak a képre, képernyő méretre kinagyítódik és nem kell görgetni ide-oda...
Kicsikató! Ha valamit nem jól írtam vagy van még valami okosság, kérlek, írd le a megjegyzésbe, hagy okosodjunk!
Ha pedig valakinek nem megy, keressen meg nyugodtan, szívesen segítek...ha tudok!

8 megjegyzés:

  1. Nagyon köszönöm! Az igazi scapot már jó pár éve tanitotta egy ismerős, de egyszerű olcsóbb eszközökkel. (nem merem megmondani hány éve, de egyszer egy üzemi gykorlati jelentést rajzokkal, ábrákkal stb. diszitettem, kivágtam, ragasztottam stb. Olyan sikere volt, hogy vissza se kaptam, voltam 16 éves) A leirásof jó, csak a programhoz irta, hogy Not found.

    VálaszTörlés
  2. Igazad van! Javítottam a linket! Most már működik!

    VálaszTörlés
  3. Én köszönöm a leírást, én valahogy annak idején nem boldogultam ezzel a programmal, csak a szetteket töltöm azóta is rendületlenül:)))

    Én csak egy halk és óvatos figyelmeztetést írnék hozzá - akinél kevéske kis hajlam is van a gyűjtögető életmódra, az keressen nagy tárhelyet a gépén (vagy cd-n, dvd-n, pendrive-on stb:), ugyanis rengeteg gyönyörű háttérképet-elemet lehet letölteni:)))

    VálaszTörlés
  4. Nekem az volt a gondom a programmal, hogy nem lehet a képeket kicsit elforgatni pl. Aztán megpróbáltam a Photoshop-ban szerkeszteni, amit már megszoktam, megszerettem. Ott is tökéletesen lehet használni a letöltött díszeket.

    VálaszTörlés
  5. Az egy profi program, de...
    Én is Photoshop-pal próbálkoztam először, de nekem túl bonyolult volt, nehezen értettem meg a réteg elvet. Persze, ha már valaki megtanulja, akkor nyert ügye van. A másik problémám az volt vele, hogy én egy próba verziót tanulgattam, mondván, ha megértem, akkor megveszem majd, hát nem lett vásárlás belőle...
    (Egyébként minimális szinten ezzel a programmal is lehet forgatni a képet.)

    VálaszTörlés
  6. Kösz a programot, valahonnan ezt az oldalt ismerem, a quiltingből képeket szoktam gyűjteni. Egyenlőre a 60 Mb elijesztett, a gépem egy kicsit pucolni kell.

    VálaszTörlés
  7. Hát én ezt (is)ki fogom próbálni, olyan jól hangzik... Elolvastam, kedvet kaptam. Tudod, így kezdődik minden baj... :):)

    VálaszTörlés
  8. Hajrá Zazálea! Hajrá! Ez egy tök jó elfoglaltság, szépet lehet alkotni olcsóért, ez manapság megbecsülendő! :)

    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy benéztél hozzám, hogy írsz nekem!! :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails