2008. október 18., szombat

Nagy munkába fogtam...

A héten jogos tulajdonosa lettem egy szekrénynek.
1. lépés: polcokat vágattam bele.
2. lépés: befúrtam a polctartó stifteket, polcokat bepasszítottam.
3. lépés: ma délelőtt lóra kaptam és elvágtattam a kék-sárga áruházba, sity-suty megvettem a tárolókat, még szerencse, hogy csukott szemmel is odatalálok ott bárhova, így csak jöttem-mentem.
(Tudom, hogy illendőbb lett volna varrni kis tartókákat, de most arra nincs időm...)
4. lépés: a legrázósabb. Összes anyagomat átválogatom, csoportosítom, áthajtogatom a tartó méretére és szépen berendezem az új szekrénykémet.

Egyenlőre a kék anyagok összerendezésével lettem ma kész, mivel szimultánt játszottam a mosógép, a teregetés, a két napja kimosottak bevasalása, a gyerek lelkivilág ápolása, a férj napi eseményeinek teljes figyelmű meghallgatása és A szekrénykém berendezésével.

Lenne egy kérdésem:
Ti hogy csoportosítjátok az anyagokat (szín, minta, minőség)?
Mi a prioritás?
Ha egy dobozba több anyag is befér, mint egy színvilág, akkor mit mivel raktok össze?
(Ez számomra azért fontos, mert azt gondolom, hogy, ha rossz színeket rakok össze, nehezítem a későbbi anyagválasztást.)
Túl reagálom?
Nem tudom, de számomra fontos a rend, nem a steril tisztaság, abban nem vagyok olyan pedáns, de, ha nincs rend körülöttem, akkor szétesek. A rend számomra az áttekinthetőséget, a biztonságot jelenti pl. , ha eszembe jut valami, akkor felállok és egyenesen odamegyek és leemelem a polcról...ha nem találok valamit elsőre-másodikra, akkor először teljesen bepánikolok, majd mérges leszek magamra! Ki szereti, ha mérgesek rá? (Főleg olyan személy, akinek fontos a véleménye.)
Kérlek, szánj rám egy kis időt, adjál tippet!

12 megjegyzés:

  1. Szia!
    Én most papolok egy sort.Anyagaim két ikeás nagyméretű papírdobozba vannak behajigálva (összehajtogatva).Rendszabályom a következő: egyikben a nagyon színes, élénk telt színek és a mintásak vannak. A másikban a semleges színű, natúr, fehér, fekete, szürke, nagy méretű darabok. Sajnos nincs helyem, ez kényszermegoldás, de a vágyam egy polc, ahol kivasalva, színek szerint vannak a textilek abc rendben:)

    VálaszTörlés
  2. Az anyag és a hely mennyiségétől függ, úgy csináld, hogy átlásd. Judit módszere a jó, alapvetően a színeket nézd. Esetleg az apróbbakat tárold külön.Elég idegesítő egy hegynyi kék között keresni azt a tíz centis "bizonyosat".

    VálaszTörlés
  3. Nálam nagyon sok az innen-onnan kapott ruha, nagyobb anyagok, így elfér egy nagyobb dobozban egy szín (vagyis többet nem rakok bele). Aztán van, amit anyagminőség szerint csoportosítok - polárok, vékony frottírok (na jó, hát két évig voltam méterárus:)) A kifejezetten foltvarrós anyagaim, meg az sk-k elférnek egy-egy kisebb fajta dobozban:))

    VálaszTörlés
  4. Nekem a saját festésűek vannak egy dobozban, méghozzá olyan sorrendben, ahogyan festettem őket. Így maradt meg bennem. Külön vannak a ruhatárunk felfrissítésére szánt anyagok, és külön nagyjából színhelyesen szétválogatva az úgynevezett egyéb. Ezekkel nincs méretbeli gondom, mert ritkán nagyobb egy-egy db fél méternél. Végül megint egy külön dobozban a tüll és organza. Külön a tömőanyagnak szánt párna. Megint külön a közbélések. Szerintem ha túl nagy egy rekesz, akkor nyugodtan ketté(vagy többé)oszthatod egy dobozból átalakított karton elválasztóval. Most nyitok új dobozt a feldarabolható ruhaneműknek. Így elég könnyen megtalálok mindent, csak nem szépek, mintha polcon lennének, de karácsonyig talán elkészül a tároló.

    VálaszTörlés
  5. Kedves Lányok!
    Hát Ti olyan édesek vagytok, hogy még késő este hajlandóak vagytok írni! Meghat, de tényleg!!
    Akkor megyek válogatni...
    (De varrni is úgy szeretnék már!!! De elég a nyafogásból... :)) )

    VálaszTörlés
  6. Én elsősorban színek szerint csoportosítom,utána esetleg anyagmínőség szerint,pl. flanell,az külön megy.
    Ha pedig egy dobozba kerül többféle,akkor a hozzá árnyalatban közelit rakom,vagy amit látok,hogy passzol hozzá.
    Állandó rendrakásban vagyok,folyamatosan....

    VálaszTörlés
  7. Szerintem ezt nézd meg, ma reggel találtam. Valami ilyesmire gondoltam, és ilyesmit szeretnék majd magamnak egyszer:

    http://crazymomquilts.blogspot.com/2008/10/state-of-my-stash.html

    VálaszTörlés
  8. Igen, igen!
    Én is tegnap találtam erre a blogra F. Ginánál! Már fel is vettem a blog listámba! Nagyon kedves vagy, hogy gondoltál rám!!!! :))
    Valami ilyesmire gondoltam én is! Már csak meg kell valósítani...

    VálaszTörlés
  9. Hát a lányok már minden fontos szempontot elmondtak.
    Annyit szoktam még, hogy a karácsonyi jellegű, húsvéti, stb. illetve a gyerekmintás dolgokat megpróbálom színtől függetlenül külön tárolni.
    De, véleményem szerint ez a tárolási rend csak egy darabig megy, ha túl sok "rongyod" lesz, akkor előbb-utóbb felborul, mivel egyre bővülnek a szempontok, egyre többféle csoportosítást hajt végre az ember... De, lehet, hogy csak nálam borul fel... ;-)

    VálaszTörlés
  10. Én is időnként nekibuzdulok és rendet rakok. Aztán persze válogatok, keresgélek... A rend sajnos nem sokáig az. Még nem találtam rá üdvözítő módszert, de egyszercsak én is nekiesek és kipakolom a szekrényemet.

    VálaszTörlés
  11. Hát én nemrégen csináltam rendet, de mint kiderült, kevés lett az a tároló amit erre szántam. Elöször is azokat az anyagokat, ami több mint egy méter, azt külön tettem. Külön vannak a karácsonyi, húsvéti és gyerekmintásak. Utána szinek szerint. Itt elsősorban az számitott miből mennyi van. Kiderült, hogy a legtöbb a piros és a kék. Ja a "drága" 20 cm-es anyagoknak külön két fiókocska jutott. Ami kimaradt, azt két nagy műanyag dobozba tettem. Mondanom se kell, mindig ott kotorászok. A dobozoknál a lényeg az átláthatóság! De amióta rendet raktam (na mondjuk úgy hogy félig!) könnyebb a munka, gond az apró fecnikkel van. Ja azoknak egy nagy nylon zacskót készitettem a crazy és pizza technikához. A felfejtett anyagok még elhelyezésre várnak. A vlieseket, tömőanyagoakt külön tettem ez is bevált.

    VálaszTörlés
  12. Én is színek szerint dobozoltam a PW anyagokat. Külön dobozom van a saját festésű anyagokhoz, de ott nincs szín szerint, mert még nincs olyan sok. Aztán külön vannak még a merevítő anyagok, a vliesek. Láttam valahol, hogy csiptetős nadrágtartón voltak a nagyobb anyagok. Ha valakinek van akasztós szekrénye, talán az sem egy rossz megoldás.
    (És nekem vannak még jelmezhez használható ruháim, rongyaim, ahol képtelen vagyok rendet tartani a mennyiségük miatt. Persze néha azok is Pw-ben végzik, mint ahogy a Pw anyagok is nagy ritkán jelmezben. :))

    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy benéztél hozzám, hogy írsz nekem!! :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails