2009. április 3., péntek

Te hogy szoktad? Hogy csinálod? Mi a véleményed?


Annyi apró kérdés gyűlt össze bennem az elmúlt napokban, hogy gondoltam összegyűjtöm és egyszerre rázúdítom kedves olvasóimra, reménykedve benne, hogy válaszolnak.
Ennek a bejegyzésnek a linkjét be szeretném tenni az ötletbörze csoportba, hátha másban is felmerülnek hasonló kérdések...

Tehát:
  • Gépi applikálás: Hogyan applikálod körbe a mondjuk 1-1,5 cm átmérőjű lukat a rátéten? (Én háromszor futottam neki a nagy zöld-piros táskámnál, de nem sikerült olyan szépen, mint szerettem volna, így jött a takarás a gombokkal...)
  • Hogyan tároljátok a gombjaitokat? Mi szerint szortírozzátok? Méret? Szín? Stílus?
Én így szortíroztam el a minap
  • Hogyan tároljátok a zsinórjaitokat, szalagjaitokat, hogy ne gubancolódjon, ne gyűrődjön és még áttekinthető is legyen a kollekció?
  • Mi az az eszköz, amiben kellemesen csalódtál? Nem is gondoltad volna, hogy mennyire megkönnyít egy műveletet...
  • Mi az az eszköz, amiben csalódtál? Nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket...
  • Hogyan kell géppel varrni fémszálas cérnával, már vettem hozzávaló tűt, de kell állítani a szálfeszességen? Milyen alsó szál kell hozzá?
Hát ennyi... Vagy kérdezzek még? Abban nagy vagyok... :))

8 megjegyzés:

  1. A gombokat ömlesztve egy fémdobozba gyüjtöm. A szebb gombokat egy kisebb dobozba és elkezdtem a szin szerinti szortirozást, de csak a fehér és kék szinig jutottam. Az ágynemű gombok mindig külön voltak. Ilyen átlátszó tartót egyet sikerült kapnom, abban a gyöngyöket tartom. Ha lenne több ilyen, akkor biztos szinek szerint szortiroznám. A szalagokat, zsinorókat kis kartonpapirra tekertem és gombostűvel rögzitettem mint a boltokban. A szalagokat szintén. A gumikat összegyöngyölitettem és gumival (befőttes) fogtam össze. Valahogy ki kellene alakitani az itthoni "röltex"-et, mert ha rend van, jobban megtalálok mindent.

    VálaszTörlés
  2. Én az applikáláshoz szólnék hozzá: most ugyan nem tudom elképzelni, hogy miért kéne egy applikált mintára lyuk is- de egy foltvarróval minden megtörténhet. :) Én először elkészíteném az applikálást, ahogy a gomblyuknál- és utána vágnám ki a lyukat.
    A többi dolgoban hasonlóképpen cselekszem, mint Komórka.

    VálaszTörlés
  3. Gomb ügyben:

    én áttetsző nagyon nagy műanyag vödörben tartom (eredetileg háztartási keksz volt benne, de narancsot is árultak már így), szintén ömlesztve.
    Túl sokféle van, hogy külön-külön tárolgassam őket szín, stb. egyéb szempontok alapján.
    Nálam is teljesen külön voltak mindig az ágyneműs gombok, mint Komórkánál.
    Ha nagyon szép egymáshoz tartozó gombokat szeretnék együtt tartani, akkor felfűzöm őket egy cérnára és csomóval lezárva már együtt is vannak, nem csúszhatnak szana-szét.
    Külön tartom még a textilbevonatú gombokat, mert szeretem őket... ha nagyon rendes lennék egyszer, akkor elkülöníteném azokat a fényes kagylós típusúakat is.
    Az áttetsző vödör előnye, hogy nem kell feltétlenül kiborítani a tartalmát, hanem, mivel látom, hogy mi hol van benne, csak sodrom körbe a kezemmel a cuccot, és kívűlről látom, hova kell benyúlni azért, amit keresek, ha több azonos kell, csak akkor borítom ki és válogatok.

    Annyira rengeteg szalagom, gumim még nincs, hogy problémát okozzon a tárolás mikéntje.

    Nagyon szeretem a zsenília-késemet, de megvásárlását (mivel nem olcsó) csak annak javaslom, aki sokszor fogja használni, és beleszeretett ebbe a technikába.

    VálaszTörlés
  4. Én egyelőre mindent ömlesztve tárolok az egyik ikerlány (pontosan Vica lányom) elhagyatott emeletes ágyán. :DD neylon szatyiban szinenként az anyagok, töltőanyagok, egy nagy dobozban az pár szalag, ferdepánt, gumi, zsinor és egyebek...DDDEEE! tervezem, hogy varrok kis-nagy dobozkákat, tárolókat és abban fogom tartani az anyagjaimat és a hozzávalókat...DDDEEE ehhez még "kijelölt" hely is kell, ahol a varró "részleg" lehetne!
    A gombokat pedig egy fém sütis dobozban... s olyan jó matatni benne, mikor épp egy megfelelő gombot keresek, közben rengeteg további "kincset" találok, s utána jól elfelejtem, hogy olyan is van!! ;D
    Nekem még nincs semmilyen "segédeszközöm", de már elképzelésem az van, hogy mi nélkül "nem lehet élni" egy foltvarrónak!!?? úgyhogy a tapasztalat még hátravan! :DDD

    VálaszTörlés
  5. Gombhoz: biztostűkre fűzve, fajta szerint. Ha egyfáléből annyi van h. nem fér a legnagyobbra se mind, hozzácsatolok mégegyet.
    Szalagokat nem túl szorosan összefogom befőttesgumival, akkor nem csúszik szét ha keresgélek.
    Nem bántam meg, hogy 60 centis vonalzót és vágólapot vettem. Drágább és nehezebb tárolni, de hosszabb csíkok vágásánál jó szolgálatot tesz.

    VálaszTörlés
  6. Én a szalagokat és a csipkéket nagybobinákra tekerve tárolom egy jó nagy dobozban, a fonalakat pici bobinákra tekerve egy hasonlóban, mint te a gombjaidat. Hasonlóan a gyöngyeimet. A gombok bizony egy kis bugyellárisban vannak, azt időnként kiborítom, majd összeszedegetem (ez nem túl praktikus, valószínűleg én is átállok a rekeszes dobozra). :D

    VálaszTörlés
  7. Na, most sok jó ötletet gyűjtöttem, bár még nálam nem annyira égető ez a kérdés, nincs se gombom túl sok, se szalagom, ami van, azt pont olyan dobozban tárolom, mint Te :o)! Az applikálásnál én úgy oldom meg kicsi elemek körbevarrását (ha egyáltalán ez volt a kérdés :D), hogy szabadgépivel, sima öltésekkel körbevarrom párszor. Pl. katicapöttyöknél hasznos ez, bár én mást is ezzel a módszerrel szeretek applikálni.
    És legközelebb 60 cm-es vágólapot veszek, mert sose férek el a kisebben... :o)!

    VálaszTörlés
  8. Nagy gombmániás lévén az enyéim színek szerint sorakoznak befőttes üvegekben, némelyik zsinóron összefűzve, de azokat egy idő után meguntam és szétvagdostam:))

    Zsinórok, szalagok feltekercselve, befőttesgumival rögzítve, külön-külön dobozkákban.

    Kellemes csalódás volt a... körvágó készülék, Olfa. Bár ritkán használom, akkor súlyos órákat takarít meg nekem.

    Amit eddig nem használtam, az a gépemhez kapott millió kis talp... Némelyiket még be sem azonosítottam. Csak az átlátszó általánost használom, a lépegetőt és a hímzőt. Eddig legalábbis:)

    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy benéztél hozzám, hogy írsz nekem!! :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails