2010. március 6., szombat

Lulu mellénye

 
 
 Többen megkerestek, azzal, hogy mondjam meg, hogy kötöttem Lulu mellényét, ezért arra gondoltam, hogy leírom a saját receptemet. Használjátok egészséggel! Ha megkötitek, annyit kérnék, hogy küldjetek egy képet róla nekem, felraknám ide !
Tehát néhány alap információ:
Lulum háta hossza kb: 31-32 cm, a has körfogata a legszélesebb ponton kb: 31 cm. A kötés mintám őrá készült, de a minta rugalmassága miatt pocisabb kutyákra is jó!
5 dkg fonal kellett hozzá és 3,5 tűvel kötöttem. (Viszonylag lazán kötök, nem kell cibálnom a tűn a szemeket, de nem is csúsznak le maguktól.)
Olyan fonalat ajánlok a mellényhez, ami kellemes sima tapintású, hogy az érzékenyebb kutyikat se zavarja.
A mellényt egyben kötöm és a végén, csak a hasa aljánál horgolom össze (így lesz bebújós, nekem ez a verzió tetszik a legjobban, de ha valaki más módon kívánja zárni, akkor lehet, hogy módosítania kell a mintát kicsit.)
szélszem=szé, sima=s, fordított=f, szaporítás=sza
A mellényt az aljától kezdjük kötni, 24 szemmel.
Lusta kötéssel (sima oda-vissza) dolgozunk 6 sort, majd elkezdjük kialakítani a mintát.
7. sor: 1szé, 3s, 3x (1f, 4s), 1f, 3s, 1szé
8. sor: 1szé, 3s, 3x (1s, 4f), 4s, 1szé
9. sor: 1szé, 3s, 1sza, 3x(1f, 4s), 1f, 1sza, 3s, 1szé
10. sor és minden páros sor fedetten dolgozunk kb. 11 cm magasságig, azaz a szélén mint már bizonyára kialakult nálatok is lustát kötünk végig (szélszem előtti-utáni 3 szem mindig sima).
11.sor: 1szé, 3s, 1sza, 1s, 3x(1f, 4s), 1f, 1s, 1sza, 3s, 1szé
13. sor: 1szé, 3s, 1sza, 2s, 3x(1f, 4s), 1f, 2s, 1sza, 3s, 1szé
15. sor: 1szé, 3s, 1sza, 3s, 3x(1f, 4s), 1f, 3s, 1sza, 3s, 1szé
17. sor: 1szé, 3s, 1sza, 4s, 3x(1f, 4s), 1f, 4s, 1sza, 3s, 1szé
19. sor: 1szé, 3s, 1sza, 4x(1f, 4s), 1f, 1sza, 3s, 1szé
9-19 sor szerint ismételjük a kötést oly módon, hogy minden páratlan sorban szaporítunk úgy, ahogy a minta adja, kb. 11cm magasságban elérjük az 54 szemet, ezután elkezdünk minden sorban szaporítani a szokásos helyen, a lusta kötés mellett.
Ezek a szaporítások adják meg a hátsó láb ívét és haladunk befelé a poci irányába.
Kb. 14 cm magasságban, azaz 82 szemnél érjük el a teljes szélességet,
(itt az alábbi beosztással kötünk már: 1szé, 4s, 14x(1f, 4s), 3s, 1szé)
A minta szerint kötünk tovább kb. 26 cm magasságig.
Jön a mellső láb kivágása:
1szé, 7s, 1f, 4s - innen fordulunk vissza és kötünk ezzel a kis darabbal 9 cm majd félretesszük valamire azt a 13 szemet.
Következik a közepe ( azaz a mellény háta) szintén 9 cm kötünk úgy, hogy maradjon a sor végén ki 13 szem a másik "kar"kivágásnak.
Végül megkötjük azt a részt is, így lesz 3 különálló részünk. Ha meg vagyunk a harmadik rész kötésével is induljunk visszafelé és újból kössük össze mind a 82 szemet a minta szerint. Kössünk 3-4 sort, majd a páratlan soron (amikor a minta túlnyomó része sima kötés) kezdjük el kialakítani a nyakat, még pedig úgy, hogy minden 4 simából az első és második szemet simán összekötjük (lusta kötést békén hagyjuk, nem fogyasztunk ott is). A páros sorokban a minta szerint dolgozunk továbbra is, nem fogyasztunk.
A köv. páratlan sorban a tovább fogyasztunk a mos mát csak 3 simából kötünk össze megint 2 szemet simán, és végül a következő páratlan sorban kötjük össze a 2 simákat, így ki is alakult a sima passzé a nyakhoz. Ezt a részt 5-9 cm hosszan kötjük, attól függően, hogy milyen nyakat szeretnénk. (Én a melírozott mellénynél nagy, visszahajtós nyakat alakítottam ki, a rózsaszínnél egy kis effekt fonallal fejeztem be az utolsó 2-3 sort, viszont rövidebbre vettem a passzét, kb. 6cm-re, így álló gallér lett belőle)
Jön az utolsó sor, a lezárás, na itt nagyon figyeljünk oda, hogy a lezárást lazán kössük, hogy árférjen majd lyukon a kutya feje!!!!
Jöhet az összeállítás:
Ha szépen dolgoztunk olyan mellényt kapunk, amit mindkét oldalán lehet hordani, ezért az összeállításnál figyeljünk rá, hogy szép sima felületet adjon ki a hasa rész.
Én a nyaknál szoktam kezdeni az összehorgolást, (egész pontosan a melírozott fonalasnál a passzé felétől) és kb. 18 cm hosszan (maga az összehorgolt rész annyi) dolgozom össze.
Dolgozzuk el a kilógó szálakat, jön az utolsó lépés egy kis pánt elkészítése a hátsó lábakhoz, hogy szépen rásimuljon majd a mellényke a kutyusra.
Arra figyeljünk oda, hogy kellően, de nem túlságosan laza legyen a pánt, ne akadályozza majd a szabad mozgást, de ne is akadjon bele majd semmibe.
(itt lehet látni,hogy a pántot, ami annyira laza csak, 
hogy simán fel tudjon benne ágaskodni a kisasszony)
Itt már ajánlatos a kutyit megkérni egy kis próbálgatásra (én először túl szorosra készítettem a pántot, készíthettem újat). A mellény alja szélétől majd' az összevarrásig (horgolásig) szoktam horgolni egy sima kis pántot.
 Amikor először ráadom Lulura az új ruhácskát mindig úgy áll benne, mint egy rakás szerencsétlenség,
 ("Anya, ne izélj mááá!")
de mihelyst indulni kell, megfeledkezik róla és vígan szalad. (Simán tudja végezni benne a dolgát :))  )
(itt körbe horgoltam a mellső láb nyílását és a popsihoz is horgoltam a kötésre két sort)
Még sosem készítettem kötést leírást, ha hibát találtok benne vagy nem érthető teljesen, szóljatok kérlek, és javítom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél hozzám, hogy írsz nekem!! :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails